Thursday, July 30, 2009

Peliharalah mereka...

assalamualaikum..

sedikit perkongsian buat diri sendiri yang sering alpa..
juga buat teman2 yang dikasihi..
moga kita sama2 merenung kembali kekhilafan diri dan terus memperbaiki kelemahan masing2..

4 golongan lelaki yang ditarik perempuan ke neraka :

Pertama:- Ayahnya

Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya.dia hanya memberi kemewahan dunia pada anak - anaknya dan membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat,bergaul bebas,dan sebagainya..... maka dia akan ditarik oleh anaknya.


Kedua:- Suaminya

Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram, apabila suami mendiam diri......walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya ke neraka di akhirat kelak.Ketiga:- Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke pula abang-abangnya.....jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan tidak mengambil berat tentang urusan agama adik perempuannya dan membiarkn mereka terus melencong dari ajaran ISLAM ....tunggulah tarikan adiknya nanti di akhirat.


Keempat:- Anak Lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari islam,membiarkan ibunya terus melakukan kelakuan tersebut sedangkan dia tahu tentang hukum perbuatan tersebut haram dalam islam..maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak ...... nantikanlah tarikan ibunya.
Maka kita lihat bertapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat ... maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar.firman ALLAH S.W.T.:-

"HAI ANAK ADAM PERIHARALAH DIRI KAMU SERTA AHLIMU DARI API NERAKA, DIMANA BAHAN PEMBAKARNYA IALAH MANUSIA DAN BATU-BATU....."


Hai wanita, kasihankanlah ayah anda, suami anda, abang-abang anda serta anak-anak lelaki anda...kesiankanlah mereka dan diri kamu sendiri......jalankan perintah ALLAH S.W.T. dengan bersungguh-sungguh dan dengan ikhlas..sesungguhnya apa yang telah Allah tetapkan itu amat baik buat diri anda semua..


with love : nuramna najihah

No comments:

Post a Comment